Левица-Карпош положи свежо цвеќе на споменикот на Кузман Јосифоски Питу, по повод 79 години од неговото загинување

332120755_922721872413011_4931034468665467862_n

На денешен ден, го чествуваме споменот за неговата самопожртвуваност при организирање на антифашистичкото движење во Македонија, првото заседание на АСНОМ и активно учество во НОБ, за што од многумина бива и нарекуван “Вториот Гоце Делчев“.

Откако била разоткриена неговата револуционерна активност за време на престојот во Скопје, на 25-ти Февруари 1944 година, во пепосредна близина на спомен обележјето во Козле, бил пречекан и убиен од војник на бугарскиот фашистички окупатор.

Хероите живеат вечно. Слава му!

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ