(Видео) Левица бара граѓаните на општина Велес преку референдум да се изјаснат за продажба на парцелите на Езеро Младост

Абрашев Левица Велес

Почитувани сограѓани,
На следната осма седница на советот на општина Велес која е закажана за 31.01.2022 т.е следниот понеделник и ќе се одржи онлајн, една од точките на дневниот ред ќе биде програма за работа во областа на располагањето со градежно земјиште во сопственост на Република Македонија на подрачјето на општина Велес за 2022 година т.е продажба на градежно земјиште.

Оваа иста точка требаше да биде дел и од претходната седма седница, но по наше барање за повлекување на точката и распишување на јавна анкета за да се испита мислењето на граѓаните на општина Велес, точката беше повлечена од страна на градоначалникот, за да истата точка повторно се најде на дневниот ред на наредната онлајн седница.

Бидејќи јавна анкета до овој момент не е распишана,
би сакале да ве известиме дека советниците на Левица во општина Велес поднесовме барање до претседателот на совет за итна точка на дневниот ред за следната осма седница во која бараме распишување на РЕФЕРЕНДУМ за граѓаните на општина Велес за располагање на градежните парцели покрај езеро Младост, катастарска општина Башино Село- Вон Град и Новачани, со референдумско прашање:
„Дали сте согласни општина Велес по пат на јавно наддавање да ги оттуѓи државните градежни парцели покрај езеро Младост, катастарска општина Башино Село- вон град и Новачани и со нив да стопанисува приватен субјект?“
Во предизборната кампања пред само 3 месеци сите политички партии кои учествувавме на локалните избори во своите програми имавме предвидено и ветувавме пошумување на крајбрежјето на езеро младост и разубавување на околината со нови содржини, но не и продажба на градежни парцели на кој би се изградиле хотели и мотели.

Поради тоа сметаме дека по ова прашање најбитно е да се прашаат граѓаните и они да одлучат дали сакаат на езеро Младост да има нови зелени површини или сакаат нови хотели.

За нас спорно во оваа точка е што ќе се стават на продажба и последните непродадени парцели на крајбрежјето на езеро Младост, кој за жал локалната власт во 2007 година со промена на деталниот урбанистички план одлучила парцелите околу езеро Младост да се пренаменат и да се стават на продажба.
Имено во оваа точка предвидено е да се стават на продажба вкупно 38 градежни парцели и 13 градежни парцели за краткотраен закуп, дел во Велес, Новачани, Башино село како и покрај езеро Младост.
За нас нај спорни се двете парцели со намена за изградба на хотели и една за мотел со површина од 20 064 метри квадратни.

Сметаме дека на крајбрежјето на езеро Младост му фали итно пошумување и подигнување на нови зелени површини, но не и изградба на нови хотели и мотели со кој ќе се узурпира и комерцијализира просторот околу езерото.
Апелираме до останатите советници од сите политички партии во советот на општина Велес на разумност, да се стави нашата предлог точка на дневен ред, и истата да биде позитивно изгласана, со што ќе им овозможиме на Велешани да си го искажат своето мислење за ова битно прашање.

 

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ЛЕВИЦА – ЛО ВЕЛЕС
29 јануари, 2022

Loading

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ